Bli mer kreativ

Kreativitet är en fantastisk tillgång och något som finns inom oss alla, men som lockas fram på olika sätt hos olika personer. Det finns olika saker man kan göra för att öka sin kreativitet. Exempel på dessa är:

Bli mer kreativ

  • Motivation är den viktigaste faktorn för kreativitet. Det är därför en god idé att omge dig med kreativa personer. Detta motiverar under stunder då du känner dig mindre motiverad på egen hand.
  • Hitta din kreativa plats. Att byta miljö kan locka fram kreativitet. Kanske är du som mest kreativ nära naturens skönhet? På ett café omgiven av människor? Eller genom något så enkelt som att förflytta dig från arbetshörnan till soffan? Att bokstavligt talat se saker från en ny synvinkel behöver inte uppfyllas genom enorma förändringar.
  • Hitta din kreativa tidpunkt på dygnet. Vissa kanske är som mest kreativa på morgonen, medan andra jobbar bäst efter mörkrets inbrott och under nattens lugn.
  • Bli medveten om när din kreativitet är som bäst, och vad som fick den att peaka – vad ger dig kickar och får dig att orka ta dig igenom svackor? På vilket sätt återhämtar du dig när du är utmattad, så att du orkar skapa? När man är passionerat intresserad av något är det lätt att glömma bort sig själv och att det är viktigt att vila också.
  • Ändra ditt sätt att se på problem, från att se dem som problem till att se dem som utmaningar. Detsamma gäller misslyckanden – det är inte hela världen att misslyckas, utan är istället ett utmärkt tillfälle att lära sig något. Glöm inte heller att alla misslyckas, även om det inte visas upp på den polerade ytan.
  • Meditera eller utför någon aktivitet som har en meditativ effekt. Precis som elektronisk apparatur behövs försättas i viloläge ibland, så måste vi människor få rensa alla tankar och skärma oss från det ständiga informationsflödet för att ha ro att skapa.
  • Promenera eller rör på dig. Detta motverkar negativ stress och ökar endorfiner som får dig på bra humör, och kan därför ses som ett komplement till ovanstående punkt om meditation. Redan de gamla grekiska filosoferna sägs ha fått de bästa insikterna under promenader. Miljöombyte och nya intryck får du på köpet. 
  • Om du jobbar med något kreativt och behöver få fram resultat är disciplin en viktig hörnsten. Schemalägg när du skall utföra ditt kreativa arbete. Ibland kan det vara trögstartat under de första minuterna eller timmarna, men se det som en jumbojet – den behöver en längre startsträcka, men flyger också högre.
  • Bryt vanor! Det är lätt att gå på autopilot i vardagen, vilket är naturligt – hjärnan föredrar att spara energi till mer utmanande situationer. Men genom att bryta gamla rutiner och försöka se saker på ett nytt sätt, fråga sig själv om ett visst förfarande verkligen är den bästa lösningen, övar du upp din kreativitet. Kreativitet är en mental muskel som behöver tränas, precis som en biceps.
  • Lek med idéer, och var inte rädd för att utveckla tankegångar och koncept som vid första anblicken framstår som konstiga eller galna. Ingenting revolutionerande har fötts ur att kopiera alla andra, och det sägs att om en kreativ idé inte är galen så har någon annan redan kommit på den.